woensdag 30 januari 2013

Why I love this book - Oeroeg


Oeroeg

Oeroeg is een erg goed boek. Het gaat over een jonge op een plantage in Indonesië. Hij is de zoon van de baas. Het hele boek gaat over hem en zijn vriend Oeroeg. Ze zijn onafscheidelijk van elkaar. Het boek verteld mooi hoe de onderlinge verhoudingen waren op de plantage, tussen de ´´inlanders´´ en de Hollanders. Gaande weg komt de ´´ik figuur´´ er achter hoe deze verhoudingen in elkaar zitten. Hij heeft hier best veel moeite mee en kan het niet begrijpen.

Als een boek aan 17 voorwaarden voldoet dan wordt het gegarandeerd een bestseller. Ik ga aan de hand van een aantal van de 17 ´´tips´´ vertellen waarom dit een goed boek is.

Het boek bevat veel details. Alles word uitvoerig beschreven zonder dat dit saai wordt. Zo worden veel gebeurtenissen van stap tot stap beschreven en is het mogelijk om je  goed in te leven in het verhaal. Ook wordt de setting altijd specifiek verteld. Er staan veel plaatsnamen en beschrijvingen van bijvoorbeeld de omgeving in.

Het gaat ook over het lot. Van zijn vader moet hij naar een kostschool maar dat wil hij niet. Hij zou dan zonder Oeroeg moeten gaan, en omdat ze altijd al bij elkaar waren geweest en dit zijn enige beste vriend was wilde hij niet van hem gescheiden worden. Door de verschillende meningen van de ik/figuur en zijn vader, ontstaan er regelmatig conflicten. Wat het een goed boek maakt om te lezen

In veel boeken wordt het gehele boek door gesuggereerd dat het verhaal slecht afloopt. Pas aan het einde blijkt dan dat dit niet zo is. Dat is in dit boek juist helemaal tegenovergesteld. De ik-figuur heeft altijd vertrouwen gehad in zijn vriendschap met Oeroeg. Bijna heel het boek verloopt goed, totdat hij weer terug komt uit Nederland waar hij zijn studie heeft gevolgd.  Hij is in Indonesië omdat hij het gevoel heeft dat dit land bij hem hoort. Aan het einde van het boek neemt het verhaal een hele andere wending  .Wat het boek niet doet aansluiten bij de bestaande bestsellers. Dit is aan het einde een zeer onverwachte ontwikkeling.

Het hoofdpersonage is erg realistisch. Hij heeft niet overdreven kenmerken die juist onrealistisch zijn. In het verhaal heeft het personage een groot innerlijk conflict. Hij worstelt met het feit dat hij ziet dat andere mensen Oeroeg als mindere behandelen omdat hij een inlander is.Hij denkt hier veel over na en het houdt hem bezig. De personages maken veel ontwikkeling mee gedurende hun leven. Ze gaan naar school en de ik figuur word  meer gescheiden van Oeroeg. Het blijkt dat hij eigenlijk niet zonder Oeroeg kan omdat hij niemand anders heeft. Ook word op de school duidelijk dat ze allebei tot een andere ´´soort´´ behoren. Andere kinderen bespotten de vriendschap tussen hen beide.

Oeroeg is een boek dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen. Het is een mooi boek dat een goed beeld geeft van hoe de situatie destijds was in Indonesië. Alleen al omdat het zo´n grote cultuurhistorische waarde heeft zou iedereen het moeten lezen. Ook bevat het boek veel van de 17 tips/voorwaarden om een bestseller te zijn. 

woorden: 519

1 opmerking:

  1. hey sven,

    Ik vind dit een hele mooie tekst. je hebt heel goed en met structuur geschreven. er valt eigenlijk heel weinig op aan te merken. er was een klein stukje waar de interpunctie niet helemaal klopte maar dat is je al weer vergeven door zo'n goede tekst te schrijven. deze tekst heeft me aan het denken gezet om het boek te gaan lezen.

    groetjes,

    Jordin Pellencau

    BeantwoordenVerwijderen