woensdag 16 oktober 2013

Betoog

examen verzwaring

Bij het vak Nederlands vertelde mijn docent over lastenverzwaring van de exameneisen.
Over twee jaar moet ik examen doen, ik zit nu dus in de vijfde klas, op het gymnasium. 
Hierdoor gaat dit mij dus erg aan. Zelf ben ik dyslectisch, en dus zijn mijn talen dus niet zo sterk.

De regering is afgelopen jaar gekomen met een verzwaring van de exameneisen. De regel is nu dat je voor de kernvakken Wiskunde, Nederlands en Engels maar 1 vijf mag staan. Ik vind dat dit niet nodig is.

Indien je 1 vijf voor de kernvakken mag halen, dan zullen veel mensen hier harder voor moeten leren dan dat zij dat moesten voordat de exameneisen zo waren. Het gaat dan dus ten kosten van de andere vakken omdat hier dan minder tijd voor is. Sommige mensen zullen niet harder hoeven te leren maar zullen dit toch doen omdat ze hiervoor meer stressen. Als de examen eisen lichter zouden zijn dan zouden ze dus over het algemeen juist betere cijfers halen dan dat ze nu doen.

Met de ingevoerde strengere exameneisen zijn de examencijfers in 2012 lager uitgevallen dan in 2011. Uit het nieuwsbericht van de rijksoverheid op zeven juli 2012: ’Op alle schoolsoorten zijn er gemiddeld hogere cijfers behaald dan tijdens het vorige centraal examen. Voor het schoolexamen waren de prestaties lager. Uiteindelijk is het slagingspercentage over alle sectoren gemiddeld met slechts 1,8% afgenomen. Havisten hebben dit jaar, ondanks de aanscherpte exameneisen, zelfs iets beter gescoord dan hun voorgangers. Het percentage leerlingen van het vmbo en vwo dat de school met een diploma verliet is iets lager. Het aantal geslaagden is hiermee hoger dan vooraf werd aangenomen.’ . Hieruit blijkt dat, ondanks dat het geen hoog percentage is, de resultaten over het algemeen achteruit zijn gegaan. 

het kan zijn dat je talenten niet bij de vakken Nederlands, Engels of wiskunde liggen. Dit kan komen doordat je een Beta bent en je heel goed bent in abstracte vakken als Natuurkunde en hogere Wiskunde. Ook kan het zijn dat je, zoals ik, dyslectisch bent en dat talen en boeken lezen niet je sterke kant zijn. Indien dit het geval is zul je ook niet voor een studie kiezen waarbij deze vakken waar je niet goed in bent een grote rol spelen. Iemand die niet goed is in talen kan dus heel goed zijn in beta of gamma waarmee je ook veel kunt doen. Hierbij is het niet catastrofaal als je een 5 staat voor meer dan een van deze vakken. De mensen die wel goed zijn in deze vakken zullen niet een lager cijfer gaan halen als de regeling wordt teruggedraaid. 

Daarmee kom ik op een ander punt, veel mensen denken dat je indien je een 5 staat voor Nederlands of Engels dat je dan gelijk slecht bent in de deze taal. Dit is echter niet zo. Er zijn bij deze vakken veel meer aspecten dan alleen het beheersen van de taal. zo is er bij beide vakken ook veel literatuur geschiedenis die niet direct iets zegt over in welke mate je de taal beheerst. Je kunt slechte cijfers halen voor de literatuur en hoge cijfers voor de grammatica waardoor je toch op een vijf uit komt. Je beheerst de taal dan toch wel goed.

De verzwaarde exameneisen voor het voortgezet onderwijs leiden dus niet naar een hoger slagings percentage of een verbetering van het onderwijs. Voor mij als dyslect is het dus te hopen dat deze regel wordt terug gedraaid, omdat mijn talenten, net zoals bij vele anderen, ergens anders liggen.



bronnen:

Martine Steenvoort, ’de eindexamenregels zijn strenger dan ooit, maar waarom?’, internet, 14 mei 2012 ,http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3255334/2012/05/14/De-eindexamenregels-zijn-strenger-dan-ooit-maar-waarom.dhtml


Merlin Daleman,’18000 extra leerlingen gaan zakken door de strengere exameneisen’, internet, 7 november 2011,http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/07/18-000-extra-leerlingen-gaan-zakken-door-strengere-exameneisen/







zondag 29 september 2013

Bouwplan Betoog


motivatie brief


Sven Boogaard
Binnenhof 8a
2513AA Den Haag

Rotaryclub 
Leerdamseweg 44
4147BM Asperen 

Betreft: Een jaar in het buitenland naar school.

Geachte heer/ mevrouw,

Dit jaar stelt de Rotaryclub weer een plaats beschikbaar voor een scholier om in het buitenland naar school te gaan. Ik vind dit een zeer goed initiatief van de club, en zou heel graag deze plek krijgen. 

Om geschikt te zijn voor een schooljaar in het buitenland, denk ik dat je een aantal kwaliteiten moet hebben. Zo is het nodig dat je je talen kent en enige kennis hebt van het betreffende land. Verder moet je flexibel zijn ingesteld zodat je makkelijk kunt integreren in het gastgezin waar je terecht komt. 
Doordat ik al ruim 4 jaar een aantal buitenlandse talen leer op school, beschik ik over voldoende talen kennis. Toch denk ik dat ik door een jaar in het buitenland te wonen de taal pas echt goed ga beheersen. De cultuur vind ik zeker zo interessant om te bestuderen omdat ik geschiedenis een van mijn leukste vakken vind. Ik zal me van te voren dus goed verdiepen in het land van bestemming. Door een jaar lang deel uit te maken van een gastgezin leer je het land kennen van binnenuit.  

Een jaar studeren in het buitenland is al met al een hele leerzame ervaring. Je leert dus andere culturen kennen, andere mensen en een andere omgeving. Voor je verdere toekomst is zo’n ervaring heel positief, bedrijven zullen het interessant vinden dat je dit hebt gedaan en het zal dus goed staan op je curriculum vitae.

Graag zou ik mijn motivatie voor een jaar in het buitenland studeren in een gesprek willen toelichten. Ik hoop op een uitnodiging hiervoor. 

Hoogachtend,

handtekening 

Sven Boogaard

  

dinsdag 26 maart 2013

recensie VolVo V60 plug-in hybrid nederlands


De toekomst van het  autorijden.

Volvo V60 plug-in hybrid
Zaterdag was het dan zo ver, een proefrit met de Volvo V60 plug-in hybrid. Na een lange tijd beginnen de dealers er sporadisch eentje binnen te krijgen. Tijd dus om eens op pad te gaan met de auto die zo populair is dat er zelfs productieplaatsen vergeven moesten worden. Wat maakt deze auto dan zo populair?

Dat komt vooral doordat deze auto 48g/km CO2 uitstoot, en daarmee in aanmerking komt voor (mits vóór 1 januari 2014 op kenteken) 0% bijtelling. En dan is het in Nederland sowieso een succes. Maar dat is niet de enige reden, met de Volvo mag je, anders dan bij bijvoorbeeld de Opel Ampera die alleen een fietsenrek mag hebben,  1800kg trekken. Iets wat natuurlijk een goed argument is om voor deze auto te gaan.


Concept 
Het is een hybride en dat betekent dat er dus een elektromotor aan boord is. Volvo heeft deze motor eigenlijk best simpel  maar toch heel doeltreffend verwerkt in de aandrijflijn. Op de vooras ligt de bekende D5 diesel motor met 215pk en 440Nm en de achterwielen worden aangedreven door een 70pk en 200Nm sterke elektromotor. Deze beiden gekoppeld aan een conventionele Geartronic  6 –traps automaat.


Het rijden  
Er is keuze tussen 3 rijmodi: pure, hybrid en power. In de pure stand kun je tot 50 km elektrisch rijden, indien je hem volledig hebt opgeladen met de stekker. Dit kost  3,5 à 4,5 uur, afhankelijk van het aantal ampères van het stopcontact. Je kunt tot 125kmh elektrisch rijden.  In deze stand rijdt hij heerlijk stil en ook verrassend snel doordat al het koppel vanaf 0 toeren beschikbaar is. Dit is bijvoorbeeld een mooie oplossing voor het stadsverkeer.  Als je hem in de hybrid stand zet dan regelt de auto zelf  hoe hij zo efficiënt mogelijk kan rijden ,met gebruik van de electro- en de dieselmotor. Met een fluwelen rechtervoet  kun je bij het wegrijden een aardige tijd elektrisch rijden . Is er meer kracht nodig dan springt de diesel bij. Dit is niet storend, je voelt en hoort het bijna niet. Het voornaamste waaraan je het kunt zien is de toerenteller die omhoog springt. Op de snelweg zie je de motor bijspringen als dat nodig is. Heuveltje op, toerenteller omhoog en diesel  aan, heuveltje af diesel uit. Als je dit ziet gebeuren dan vraag je jezelf echt af waarom deze techniek niet veel eerder is bedacht. Zo simpel  en zo efficiënt. Dan de power stand. Dit maakt duidelijk dat het rijden in een hybride niet saai hoeft te zijn. Met een gecombineerd vermogen van 285pk en 640Nm kan hij in 6,1s van 0-100 gaan. Dit is even snel  als de Porsche, ja  je leest het goed , de Porsche Panamera hybrid. Toch een prestatie van formaat. Toen  we een stoplicht sprintje deden werd  dit goed duidelijk, opeens waren de andere auto’s voor het stoplicht wel erg ver weg.

Interieur
Binnen vinden we, op de comfortabele stoelenstandaard, mooie leren bekleding . Ook is er standaard een mooi geïntegreerd multimediasysteem met navigatie. Nieuw voor de V60 is het digitale instrumentenpaneel. Het is erg modern en het kan aan het begin even wennen zijn, maar het leuke is dat je kunt kiezen uit 4 verschillende standen met andere klokken.  De afwerking is van hoog niveau en het optionele glazen dak dat op onze testauto zat, maakt het interieur lekker licht en kan voor verkoeling zorgen als het warm is.

 

De ruimte
Achterin is het redelijk te doen voor  iemand van ong. 1,85m. Wel is nodig dat de voorstoel genoeg omhoog zit zodat je voeten eronder passen, anders is het toch echt te krap. De achterbak is een wat ander verhaal, deze is ronduit krap doordat de elektromotor  zo’n 110 liter van de normaal ook al niet heel grote bagage ruimte afsnoept.  Je kunt er van 310 tot maximaal 1120 liter bagage in kwijt, met de achterbank neergeklapt.



Wat kost dat?
Vanaf: 63.995 euro, om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Buiten metallic lak à 995 euro,  is het dan een heel complete auto. Dit is echter  een hoop geld voor het formaat auto en de ruimte die hij biedt. Je kunt voor veel minder geld een ruimere auto in bijvoorbeeld  de 14 of 20% bijtellings- categorie kopen . Toch heeft dit de verkopen niet gedrukt, omdat voor velen de hoge prijs niet opweegt tegen de voordelen.  Je kunt de Volvo verder nog met verschillende pakketten en verdere opties  naar eigen wens aanvullen. Zo is er nog een speciaal hybrid technologie pakket leverbaar met veel bestelde opties.

Concluderend is de Volvo V60 een sterk aanbod door zijn 0% procent bijtelling en zijn vele, in dit segment unieke eigenschappen. Hij bewijst dat hybride rijden toch de toekomst kan hebben omdat je heel zuinig kan rijden maar niet aan een bepaalde actieradius vast zit. Hij heeft echter ook enkele nadelen zoals de beperkte bagage ruimte en de hoge prijs. Verder zijn er door zijn grote populariteit productieplaatsen uitgedeeld. Mocht je hem nog willen bestellen dan kan Volvo niet meer garanderen dat hij voor 1 januari 2014 op kenteken wordt gezet waarna hij 7% bijtelling krijgt en een stuk minder interessant wordt.


woensdag 30 januari 2013

Why I love this book - Oeroeg


Oeroeg

Oeroeg is een erg goed boek. Het gaat over een jonge op een plantage in Indonesië. Hij is de zoon van de baas. Het hele boek gaat over hem en zijn vriend Oeroeg. Ze zijn onafscheidelijk van elkaar. Het boek verteld mooi hoe de onderlinge verhoudingen waren op de plantage, tussen de ´´inlanders´´ en de Hollanders. Gaande weg komt de ´´ik figuur´´ er achter hoe deze verhoudingen in elkaar zitten. Hij heeft hier best veel moeite mee en kan het niet begrijpen.

Als een boek aan 17 voorwaarden voldoet dan wordt het gegarandeerd een bestseller. Ik ga aan de hand van een aantal van de 17 ´´tips´´ vertellen waarom dit een goed boek is.

Het boek bevat veel details. Alles word uitvoerig beschreven zonder dat dit saai wordt. Zo worden veel gebeurtenissen van stap tot stap beschreven en is het mogelijk om je  goed in te leven in het verhaal. Ook wordt de setting altijd specifiek verteld. Er staan veel plaatsnamen en beschrijvingen van bijvoorbeeld de omgeving in.

Het gaat ook over het lot. Van zijn vader moet hij naar een kostschool maar dat wil hij niet. Hij zou dan zonder Oeroeg moeten gaan, en omdat ze altijd al bij elkaar waren geweest en dit zijn enige beste vriend was wilde hij niet van hem gescheiden worden. Door de verschillende meningen van de ik/figuur en zijn vader, ontstaan er regelmatig conflicten. Wat het een goed boek maakt om te lezen

In veel boeken wordt het gehele boek door gesuggereerd dat het verhaal slecht afloopt. Pas aan het einde blijkt dan dat dit niet zo is. Dat is in dit boek juist helemaal tegenovergesteld. De ik-figuur heeft altijd vertrouwen gehad in zijn vriendschap met Oeroeg. Bijna heel het boek verloopt goed, totdat hij weer terug komt uit Nederland waar hij zijn studie heeft gevolgd.  Hij is in Indonesië omdat hij het gevoel heeft dat dit land bij hem hoort. Aan het einde van het boek neemt het verhaal een hele andere wending  .Wat het boek niet doet aansluiten bij de bestaande bestsellers. Dit is aan het einde een zeer onverwachte ontwikkeling.

Het hoofdpersonage is erg realistisch. Hij heeft niet overdreven kenmerken die juist onrealistisch zijn. In het verhaal heeft het personage een groot innerlijk conflict. Hij worstelt met het feit dat hij ziet dat andere mensen Oeroeg als mindere behandelen omdat hij een inlander is.Hij denkt hier veel over na en het houdt hem bezig. De personages maken veel ontwikkeling mee gedurende hun leven. Ze gaan naar school en de ik figuur word  meer gescheiden van Oeroeg. Het blijkt dat hij eigenlijk niet zonder Oeroeg kan omdat hij niemand anders heeft. Ook word op de school duidelijk dat ze allebei tot een andere ´´soort´´ behoren. Andere kinderen bespotten de vriendschap tussen hen beide.

Oeroeg is een boek dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen. Het is een mooi boek dat een goed beeld geeft van hoe de situatie destijds was in Indonesië. Alleen al omdat het zo´n grote cultuurhistorische waarde heeft zou iedereen het moeten lezen. Ook bevat het boek veel van de 17 tips/voorwaarden om een bestseller te zijn. 

woorden: 519

betoog plofkip


Oplossing in de juiste richting.


Laatst zat ik tv te kijken. Er was een documentaire van André Kuipers over zijn bevindingen in de ruimte. Eén daarvan sprak mij erg aan. Hij vergeleek het volgende met de mensheid: Als een groep dieren ergens is, vreten ze alles op wat ze kunnen vinden en nadat het op is, gaan ze, indien mogelijk, naar een andere plek of de populatie sterft af.

Hij concludeerde dat wij met de mensheid hetzelfde aan het doen zijn. Voor ons echter, komt de oplossing om naar een andere plek te gaan, niet op tijd. Er zijn dus oplossingen nodig voor dit probleem. De plofkip is er een in de goede richting.

De plofkip moet blijven omdat de wereldbevolking blijft groeien. De bestaande voedselproductie zal in de toekomst de voedselbehoefte van de mensheid niet bij kunnen houden. Daarom zijn er oplossingen nodig die, met de bestaande hoeveelheid ruimte, dit wèl kunnen bijhouden. De plofkip is daar een oplossing voor omdat daarmee heel efficiënt wordt omgegaan met de beperkte hoeveelheid grond. Per vierkante meter kun je heel veel kippen houden. Je kunt met bio-industriestallen ook de hoogte in werken waardoor er nog indrukwekkender hoeveelheden kippen kunnen worden gehouden. Dit kan door verdere ontwikkeling steeds diervriendelijker en nòg efficiënter worden.

Op de aarde wordt steeds meer bos gekapt, wat slecht is voor het milieu. De plofkip is ook hiervoor een oplossing. Zeker in derdewereldlanden valt op dit gebied nog veel winst te behalen. Door de oude technieken en weinig kennis van efficiënte landbouw en veeteelt, is hier een veel lagere voedselproductie dan in een moderne westerse boerderij. Zeker in vergelijking met de bio-industrie. Ook speelt een gebrek aan geld en subsidie van de overheid vaak een  grote rol in de inefficiënte manier van landbouw en veeteelt in de derde wereld landen. Op Java, Indonesië, bijvoorbeeld, is er zo veel voedsel nodig dat elk plekje waar maar enigszins iets kan groeien of lopen, gebruikt word voor voedsel productie. Daarbij word dus veel bos gekapt. Stel dat alle kippen op Java, en gebieden met gelijksoortige situaties, vervangen worden door de plofkip dan zouden we heel wat oppervlakte bebossing terug kunnen krijgen. Dat is goed voor ons en het milieu.

Er is echter ook een groot nadeel aan de plofkip. Om de plofkip snel te laten groeien, en niet ziek te laten worden, wordt er veel antibiotica toegediend aan de kippen. Hierdoor kan het zijn dat bij mensen die antibiotica nodig hebben, dit niet meer werkt. Dit komt doordat  je lichaam antistoffen aanmaakt voor dingen die je lichaam binnendringen. De cellen onthouden hoe ze de antistoffen moeten maken. Als hetgeen dat eerder is binnen gedrongen weer binnendringt, dan weten je cellen dus hoe ze antistoffen moeten maken en ben je resistent. Als antibiotica niet meer werkt omdat je resistent bent geworden door het eten van plofkippen, kun je erg ziek worden of zelfs dood gaan. Dat wil niemand.
Indien er geen antibiotica meer gebruikt word , dan helpt de plofkip op een goede manier bij het oplossen van  grote problemen als de ontbossing van onze planeet, en het toekomstige voedseltekort van de alsmaar groeiende wereldbevolking. Daarom moet de plofkip, met enige aanpassingen, blijven totdat we een nieuwe planeet hebben gevonden om op te wonen.


Woorden: 549
Bronnen: André Kuipers: terug op aarde ,tv, zo 16 dec. 2012, 19:30
                    Aardrijkskunde lessen ,les, van mevr. van Duffelen

Bouwplan verbetering






het is een afbeelding geworden.,omdat als ik het vanuit word te kopieerde, het document erg vervormde.

dinsdag 15 januari 2013

Bouwplan tekst ''plof kip''


De plof kip moet blijven, met wat aanpassingen

André kuipers
Wereld bevolking te groot
Zoveel mogelijk voedsel per m2
Bedreiging milieu  door kappen van bomen
Er zijn wat aanpassingen nodig.
Laatst keek ik naar André kuipers, en hij zei dat, na zijn ervaringen in de ruimte, hij zich zorgen maakte over de hoeveelheid bos de over is op de aarde
We zijn nu al met veel mensen , en als we de groei aan willen kunnen houden, dan zullen er dit soort oplossingen nodig zijn
Doordat de wereld bevolking zo groot is het nodig om zoveel mogelijk voedsel per m2 te produceren, daar is de plof kip, met verdere ontwikkeling een voorbeeld van
Ook een reden om zoveel mogelijk voedsel per m2 te halen, is dat het milieu wordt bedreigd door het kappen van bomen voor landbouw grond. Als dit nu veel  efficiënter kan, dan zou er bos terug kunnen worden geplant. In arme/ niet ver ontwikkelde landen is het meest te winnen omdat zij relatief veel meer grond nodig hebben om dezelfde opbrengst te halen.
Er mag geen antibiotica meer gebruikt worden bij het laten groeien voor de kippen, omdat mensen hierdoor immuun kunnen worden voor antibiotica.
Ook denk ik dat het nog efficiënter kan door middel van de hoogte in te gaan bijvoorbeeld. De diervriendelijkheid moet ook wat  omhoog.