examen verzwaring
Bij het vak Nederlands vertelde mijn docent over lastenverzwaring van de exameneisen.
Over twee jaar moet ik examen doen, ik zit nu dus in de vijfde klas, op het gymnasium.
Hierdoor gaat dit mij dus erg aan. Zelf ben ik dyslectisch, en dus zijn mijn talen dus niet zo sterk.
De regering is afgelopen jaar gekomen met een verzwaring van de exameneisen. De regel is nu dat je voor de kernvakken Wiskunde, Nederlands en Engels maar 1 vijf mag staan. Ik vind dat dit niet nodig is.
Indien je 1 vijf voor de kernvakken mag halen, dan zullen veel mensen hier harder voor moeten leren dan dat zij dat moesten voordat de exameneisen zo waren. Het gaat dan dus ten kosten van de andere vakken omdat hier dan minder tijd voor is. Sommige mensen zullen niet harder hoeven te leren maar zullen dit toch doen omdat ze hiervoor meer stressen. Als de examen eisen lichter zouden zijn dan zouden ze dus over het algemeen juist betere cijfers halen dan dat ze nu doen.
Met de ingevoerde strengere exameneisen zijn de examencijfers in 2012 lager uitgevallen dan in 2011. Uit het nieuwsbericht van de rijksoverheid op zeven juli 2012: ’Op alle schoolsoorten zijn er gemiddeld hogere cijfers behaald dan tijdens het vorige centraal examen. Voor het schoolexamen waren de prestaties lager. Uiteindelijk is het slagingspercentage over alle sectoren gemiddeld met slechts 1,8% afgenomen. Havisten hebben dit jaar, ondanks de aanscherpte exameneisen, zelfs iets beter gescoord dan hun voorgangers. Het percentage leerlingen van het vmbo en vwo dat de school met een diploma verliet is iets lager. Het aantal geslaagden is hiermee hoger dan vooraf werd aangenomen.’ . Hieruit blijkt dat, ondanks dat het geen hoog percentage is, de resultaten over het algemeen achteruit zijn gegaan.
het kan zijn dat je talenten niet bij de vakken Nederlands, Engels of wiskunde liggen. Dit kan komen doordat je een Beta bent en je heel goed bent in abstracte vakken als Natuurkunde en hogere Wiskunde. Ook kan het zijn dat je, zoals ik, dyslectisch bent en dat talen en boeken lezen niet je sterke kant zijn. Indien dit het geval is zul je ook niet voor een studie kiezen waarbij deze vakken waar je niet goed in bent een grote rol spelen. Iemand die niet goed is in talen kan dus heel goed zijn in beta of gamma waarmee je ook veel kunt doen. Hierbij is het niet catastrofaal als je een 5 staat voor meer dan een van deze vakken. De mensen die wel goed zijn in deze vakken zullen niet een lager cijfer gaan halen als de regeling wordt teruggedraaid.
Daarmee kom ik op een ander punt, veel mensen denken dat je indien je een 5 staat voor Nederlands of Engels dat je dan gelijk slecht bent in de deze taal. Dit is echter niet zo. Er zijn bij deze vakken veel meer aspecten dan alleen het beheersen van de taal. zo is er bij beide vakken ook veel literatuur geschiedenis die niet direct iets zegt over in welke mate je de taal beheerst. Je kunt slechte cijfers halen voor de literatuur en hoge cijfers voor de grammatica waardoor je toch op een vijf uit komt. Je beheerst de taal dan toch wel goed.
De verzwaarde exameneisen voor het voortgezet onderwijs leiden dus niet naar een hoger slagings percentage of een verbetering van het onderwijs. Voor mij als dyslect is het dus te hopen dat deze regel wordt terug gedraaid, omdat mijn talenten, net zoals bij vele anderen, ergens anders liggen.
bronnen:
Martine Steenvoort, ’de eindexamenregels zijn strenger dan ooit, maar waarom?’, internet, 14 mei 2012 ,http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3255334/2012/05/14/De-eindexamenregels-zijn-strenger-dan-ooit-maar-waarom.dhtml
Merlin Daleman,’18000 extra leerlingen gaan zakken door de strengere exameneisen’, internet, 7 november 2011,http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/07/18-000-extra-leerlingen-gaan-zakken-door-strengere-exameneisen/