woensdag 30 januari 2013

Why I love this book - Oeroeg


Oeroeg

Oeroeg is een erg goed boek. Het gaat over een jonge op een plantage in Indonesië. Hij is de zoon van de baas. Het hele boek gaat over hem en zijn vriend Oeroeg. Ze zijn onafscheidelijk van elkaar. Het boek verteld mooi hoe de onderlinge verhoudingen waren op de plantage, tussen de ´´inlanders´´ en de Hollanders. Gaande weg komt de ´´ik figuur´´ er achter hoe deze verhoudingen in elkaar zitten. Hij heeft hier best veel moeite mee en kan het niet begrijpen.

Als een boek aan 17 voorwaarden voldoet dan wordt het gegarandeerd een bestseller. Ik ga aan de hand van een aantal van de 17 ´´tips´´ vertellen waarom dit een goed boek is.

Het boek bevat veel details. Alles word uitvoerig beschreven zonder dat dit saai wordt. Zo worden veel gebeurtenissen van stap tot stap beschreven en is het mogelijk om je  goed in te leven in het verhaal. Ook wordt de setting altijd specifiek verteld. Er staan veel plaatsnamen en beschrijvingen van bijvoorbeeld de omgeving in.

Het gaat ook over het lot. Van zijn vader moet hij naar een kostschool maar dat wil hij niet. Hij zou dan zonder Oeroeg moeten gaan, en omdat ze altijd al bij elkaar waren geweest en dit zijn enige beste vriend was wilde hij niet van hem gescheiden worden. Door de verschillende meningen van de ik/figuur en zijn vader, ontstaan er regelmatig conflicten. Wat het een goed boek maakt om te lezen

In veel boeken wordt het gehele boek door gesuggereerd dat het verhaal slecht afloopt. Pas aan het einde blijkt dan dat dit niet zo is. Dat is in dit boek juist helemaal tegenovergesteld. De ik-figuur heeft altijd vertrouwen gehad in zijn vriendschap met Oeroeg. Bijna heel het boek verloopt goed, totdat hij weer terug komt uit Nederland waar hij zijn studie heeft gevolgd.  Hij is in Indonesië omdat hij het gevoel heeft dat dit land bij hem hoort. Aan het einde van het boek neemt het verhaal een hele andere wending  .Wat het boek niet doet aansluiten bij de bestaande bestsellers. Dit is aan het einde een zeer onverwachte ontwikkeling.

Het hoofdpersonage is erg realistisch. Hij heeft niet overdreven kenmerken die juist onrealistisch zijn. In het verhaal heeft het personage een groot innerlijk conflict. Hij worstelt met het feit dat hij ziet dat andere mensen Oeroeg als mindere behandelen omdat hij een inlander is.Hij denkt hier veel over na en het houdt hem bezig. De personages maken veel ontwikkeling mee gedurende hun leven. Ze gaan naar school en de ik figuur word  meer gescheiden van Oeroeg. Het blijkt dat hij eigenlijk niet zonder Oeroeg kan omdat hij niemand anders heeft. Ook word op de school duidelijk dat ze allebei tot een andere ´´soort´´ behoren. Andere kinderen bespotten de vriendschap tussen hen beide.

Oeroeg is een boek dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen. Het is een mooi boek dat een goed beeld geeft van hoe de situatie destijds was in Indonesië. Alleen al omdat het zo´n grote cultuurhistorische waarde heeft zou iedereen het moeten lezen. Ook bevat het boek veel van de 17 tips/voorwaarden om een bestseller te zijn. 

woorden: 519

betoog plofkip


Oplossing in de juiste richting.


Laatst zat ik tv te kijken. Er was een documentaire van André Kuipers over zijn bevindingen in de ruimte. Eén daarvan sprak mij erg aan. Hij vergeleek het volgende met de mensheid: Als een groep dieren ergens is, vreten ze alles op wat ze kunnen vinden en nadat het op is, gaan ze, indien mogelijk, naar een andere plek of de populatie sterft af.

Hij concludeerde dat wij met de mensheid hetzelfde aan het doen zijn. Voor ons echter, komt de oplossing om naar een andere plek te gaan, niet op tijd. Er zijn dus oplossingen nodig voor dit probleem. De plofkip is er een in de goede richting.

De plofkip moet blijven omdat de wereldbevolking blijft groeien. De bestaande voedselproductie zal in de toekomst de voedselbehoefte van de mensheid niet bij kunnen houden. Daarom zijn er oplossingen nodig die, met de bestaande hoeveelheid ruimte, dit wèl kunnen bijhouden. De plofkip is daar een oplossing voor omdat daarmee heel efficiënt wordt omgegaan met de beperkte hoeveelheid grond. Per vierkante meter kun je heel veel kippen houden. Je kunt met bio-industriestallen ook de hoogte in werken waardoor er nog indrukwekkender hoeveelheden kippen kunnen worden gehouden. Dit kan door verdere ontwikkeling steeds diervriendelijker en nòg efficiënter worden.

Op de aarde wordt steeds meer bos gekapt, wat slecht is voor het milieu. De plofkip is ook hiervoor een oplossing. Zeker in derdewereldlanden valt op dit gebied nog veel winst te behalen. Door de oude technieken en weinig kennis van efficiënte landbouw en veeteelt, is hier een veel lagere voedselproductie dan in een moderne westerse boerderij. Zeker in vergelijking met de bio-industrie. Ook speelt een gebrek aan geld en subsidie van de overheid vaak een  grote rol in de inefficiënte manier van landbouw en veeteelt in de derde wereld landen. Op Java, Indonesië, bijvoorbeeld, is er zo veel voedsel nodig dat elk plekje waar maar enigszins iets kan groeien of lopen, gebruikt word voor voedsel productie. Daarbij word dus veel bos gekapt. Stel dat alle kippen op Java, en gebieden met gelijksoortige situaties, vervangen worden door de plofkip dan zouden we heel wat oppervlakte bebossing terug kunnen krijgen. Dat is goed voor ons en het milieu.

Er is echter ook een groot nadeel aan de plofkip. Om de plofkip snel te laten groeien, en niet ziek te laten worden, wordt er veel antibiotica toegediend aan de kippen. Hierdoor kan het zijn dat bij mensen die antibiotica nodig hebben, dit niet meer werkt. Dit komt doordat  je lichaam antistoffen aanmaakt voor dingen die je lichaam binnendringen. De cellen onthouden hoe ze de antistoffen moeten maken. Als hetgeen dat eerder is binnen gedrongen weer binnendringt, dan weten je cellen dus hoe ze antistoffen moeten maken en ben je resistent. Als antibiotica niet meer werkt omdat je resistent bent geworden door het eten van plofkippen, kun je erg ziek worden of zelfs dood gaan. Dat wil niemand.
Indien er geen antibiotica meer gebruikt word , dan helpt de plofkip op een goede manier bij het oplossen van  grote problemen als de ontbossing van onze planeet, en het toekomstige voedseltekort van de alsmaar groeiende wereldbevolking. Daarom moet de plofkip, met enige aanpassingen, blijven totdat we een nieuwe planeet hebben gevonden om op te wonen.


Woorden: 549
Bronnen: André Kuipers: terug op aarde ,tv, zo 16 dec. 2012, 19:30
                    Aardrijkskunde lessen ,les, van mevr. van Duffelen

Bouwplan verbetering






het is een afbeelding geworden.,omdat als ik het vanuit word te kopieerde, het document erg vervormde.

dinsdag 15 januari 2013

Bouwplan tekst ''plof kip''


De plof kip moet blijven, met wat aanpassingen

André kuipers
Wereld bevolking te groot
Zoveel mogelijk voedsel per m2
Bedreiging milieu  door kappen van bomen
Er zijn wat aanpassingen nodig.
Laatst keek ik naar André kuipers, en hij zei dat, na zijn ervaringen in de ruimte, hij zich zorgen maakte over de hoeveelheid bos de over is op de aarde
We zijn nu al met veel mensen , en als we de groei aan willen kunnen houden, dan zullen er dit soort oplossingen nodig zijn
Doordat de wereld bevolking zo groot is het nodig om zoveel mogelijk voedsel per m2 te produceren, daar is de plof kip, met verdere ontwikkeling een voorbeeld van
Ook een reden om zoveel mogelijk voedsel per m2 te halen, is dat het milieu wordt bedreigd door het kappen van bomen voor landbouw grond. Als dit nu veel  efficiënter kan, dan zou er bos terug kunnen worden geplant. In arme/ niet ver ontwikkelde landen is het meest te winnen omdat zij relatief veel meer grond nodig hebben om dezelfde opbrengst te halen.
Er mag geen antibiotica meer gebruikt worden bij het laten groeien voor de kippen, omdat mensen hierdoor immuun kunnen worden voor antibiotica.
Ook denk ik dat het nog efficiënter kan door middel van de hoogte in te gaan bijvoorbeeld. De diervriendelijkheid moet ook wat  omhoog.